17 oktober 2001

Resebrev 5 från Funchal

Cascais – Funchal

Cascais är en förort till Lissabon och kan väl närmast jämföras med Göteborgs Marstrand. Fullt av trånga gator fyllda med restauranger och klädbutiker. Solen började nu bli besvärlig och vi lät därför här sy upp ett soltak samt sidoskydd. Vi låg de första dagarna ankrade på redden, men flyttade sedan in i marinan p.g.a. en svår dyning som rullade in i ankringsviken.

Vid ett par tillfällen tog vi tåget in till Lissabon för att bese den gamla staden, samt för att handla båtprylar i en affär med ovanligt stort utbud. Annars har det under hela resan varit svårt att hitta reservdelar, som Göteborgare är man ju van vid att ha 3-4 stora välsorterade båtbutiker att välja på.

Vi är några båtar som beslutat oss ha sällskap till Kanarieöarna och sedan kanske också bilda en liten minieskader över Atlanten, via Cap Verde-öarna. Vi har blivit fördröjda då den ena båten efter den andra fått problem som tagit tid att åtgärda. Vi själva har hittills klarat oss från större malörer (förutom jollen), men vem vet när det blir vår tur.

Efter lång tid i Cascais förflyttade vi oss in till Lissabon där vi hittade gratis hamnplats. Där fick en av båtarna besök från Sverige och vi fick tillfälle att skicka med vår splitter nya digitala filmkamera hem för service, den höll i några veckor. Vi hoppas få den tillbaka när alla barn och barnbarn besöker oss på Kanarieöarna i mitten av november. Nyare delar av Lissabon har en fantastisk arkitektur med en del byggnader vars like vi aldrig sett. Hela tiden dock smakfullt. Vi besökte också det stora utställningsområdet med bl.a. ett fantastiskt akvarium. Anläggningen måste ha kostat oerhört, man kan misstänka att stora EU-bidrag ligger bakom. Det tråkiga är att man sedan inte tycks ha ork eller råd att underhålla anläggningarna, typsikt är att se en fantastiskt elegant stenlagd trottoar med hål och lösa stenar i.

Resan över till Madeira (Porto Santo) tog drygt 4 dygn. Vi startade i bra vind och kunde under första dygnet tillryggalägga nästan 1/3-del av resvägen. Andra dygnet dog vinden ut och det blev mycket motorgång. Från natten till tredje dygnet tog vinden i rejält och vände mot SW, d.v.s. mitt i näsan. Dessutom byggde sjön upp och vi gjorde mycket långsam fart framåt. Sista dygnet vred vinden åter mot nord och vi hann fram till Porto Santo precis innan mörkret föll.

Porto Santo är en liten ö strax norr om huvudön Madeira. Här blev vi åter inblåsta men hade turen att kunna förtöja i en boj så vi behövde inte vara oroliga att ankaret skulle släppa. Någon kajplats inne i själva hamnen var det inte tal om, de flesta platserna var upptagna av inhemska båtar eller var reserverade i förväg. I enlighet med traditionen har vi målat på muren, det blev en HYC-flagga med våra namn.

Trots att det varit en del mulet och ibland lite antydan till regn, lyser solen för det mesta och standardklädseln är shorts och T-shirt även på kvällarna. Kanske en tröja tas fram i nödfall. Vattnet är så varmt att t.o.m. Marita nu börjat bada.

Efter 1 vecka tyckte vi att vi kunde Porto Santo och tog därför steget över till Funchal på huvudön Madeira. Där var det helt fullt i den lilla hamnen så vid tvingades ankra på redden, där vi nu genomlevt en första mycket skumpig natt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar