7 juni 2009

Resebrev 56 från Preveza (Grekland)

Aguadulce, Spanien - Preveza, Grekland

Efter drygt 4 månader hemma återvände vi till ACAPELLA på  kvällen den 31/3. Redan den 2/4 var vi klara med den del av  ”vårutrustningen” som måste göras på land och kunde sjösätta. Efter bunkring dagseglade vi sedan upp längs Spaniens ostkust. Vädret var kallt men soligt. Ankringsställena var få och ju längre norrut vi kom desto dyrare blev hamnavgifterna. Efter knappt en vecka vågade vi oss på den första nattseglingen över till Balearerna. Mycket kallt. På nätterna fick vi ha på oss allt vad varma kläder vi hade. Längtan till Västindiens värme och många gratis ankringsplatser var stor. Våra planer var att segla upp i Balearerna men eftersom vi upplevde Ibiza som mycket dyrt och snobbigt och vädret fortfarande var kallt beslöt vi oss för att så fort som möjligt ta oss österut. Färden gick längs Sardiniens sydkust och sedan över till Sicilien. Här följde vi nordkusten och passerade Messinasundet, men såg vare sig Scilla (ett mångarmat odjur på sundets västsida) eller Carybdis (en svår virvel på dess ostsida). Båda fenomenen skall enligt sägnen ha slukat massor av sjöfarare men vi klarade oss helskinnade igenom. Skinnade blev vi dock i staden Messinas hamn, här fick vi betala 60 Euro och då ingick vare sig vatten eller el. Ännu dyrare hade det blivit under högsäsong. Hur man kan ha mage att ta ut så mycket för nästan ingenting är en gåta.

Från Messina blev det nattsegling igen över till Preveza i Grekland, där vännerna Britt-Louise och Rolf i Louise väntade. Vi förtöjde vid en brygga med mest svenskar, den s.k. Stigs Brygga efter en långseglare som legat här med sin båt i många år. Här klarerade vi in i Grekland vilket tog en hel dag.

I Preveza hade vi mycket trevligt socialt umgänge med gamla och nya vänner, men efter ett tag längtade vi efter att kunna bada och begav oss ut i den Joniska ö-världen. Här finns massor av trevliga hamnar där man kan ligga gratis och dessutom rikligt med vackra naturhamnar. På de veckor vi hade kvar innan det var dags för upptagning hann vi bara beta av en liten del. 1/6 ankrade vi utanför Actio, det varv vi beslutat att ta upp på. Vi utförde så mycket som möjligt av det arbete som måste utföras i samband med uppläggning i sjön och behövde bara tillbringa ett par dagar på land innan det nu är dags att flyga hem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar