19 februari 2003

Resebrev 18 från Martinique

Martinique

Efter Lenas besök hade vi två veckor innan nästa gäster skulle komma. Trots att vi alltid druckit det lokala vattnet och ätit den lokala maten hade vi hittills klarat oss utan magsjuka. Nu drabbade dock den s.k. Montesumas hämnd skepparen rejält. Tyvärr dock inte så illa så att det ledde till någon bestående viktreduktion. I övrigt användes tiden till lacknings- och annat underhållsarbete. Slitaget är hårt, sol och salt utövar en frätande kombination.

24/1 förflyttade vi oss in till marinan i Marin, hyrde en bil och hämtade Lisbeth och Åke Caspersson/Andersson. Liksom alla gäster som kommit var de synnerligen bleka vid ankomsten. De första dagarna använde vi för att bunkra, gå i boutiquer och andra affärer i St. Anne, besöka marknaden och gå på promenader. Därefter seglade vi i frisk vind upp till Grande Anse d'Arlet med sitt klara vatten. Här kan man snorkla och se en hel del olikfärgade fiskar. Tyvärr hade Åke smittats av en envis förkylning på vägen ner men vi fick trösta oss med hans eminenta kokkonst. Vi vågade nu för första gången pröva en massa olika exotiska frukter och grönsaker som enligt en för oss ny bantningsmetod, Montignac-metoden, skall var nyttiga och ofarliga. Mycket gott och vi skall nu försöka klara detta själva.

Efter några dagar i Grand Anse seglade vi vidare upp till St. Pierre där vi bl.a. besökte vulkanmuséet. Lördagsmarknaden var också i särklass, den bästa vi sett efter Trinidad. Vi återvände efter ett par dagar, nu mot ström och vind, till Grand Anse och sedan till St. Anne. Den 5/2 fyllde Åke 60 år och bjöd på födelsedagsmiddag på restaurang. Här lyckades vi följande dag hyra en bil och bese ön. Vi följe denna gång västra kusten upp till St. Pierre och in till Mont Pelée som visade sig från sin sämsta sida med täta molnbankar ända ner till parkeringsplatsen. Färden gick sedan söderut genom den fantastiska regnskogen och vi besökte på vägen hem den imponerande ”Jardin Balata”, en jättestor botanisk trädgård med massor av exotiska växter. Sista dagen tog vi så bilen till Trois Islets innan vi slutligen på kvällen 7/2 vinkade av våra gäster.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar