25 december 2001

Resebrev 8 från Mindelo

Puerto de Mogan – Mindelo

17 nov. tog vi farväl av alla barn och barnbarn. Det var inte lätt men vi tröstade oss med att vi hoppas kunna resa hem i ett par månader nästa sommar. Resten av tiden i Puerto de Mogan gick åt att montera alla de grejor barnen haft med sig ner. Vi hyrde också bil ett par gånger och åkte till Las Palmas för att vinka av alla de vänner som vi fått under nerresan och som nu skulle korsa Atlanten till Karibien. Vi hoppas kunna träffa dem där igen lite senare när vi också kommit över, men vi vill inte gärna missa Kap Verde. Vi passade också på att bunkra. Efter ett par sådana turer låg Acapella åtskilligt lägre i vattnet. Fås se om det påverkar segelegenskaperna.

Efter Mogan var Los Christianos på Teneriffa en upplevelse. Här var massturismen totalt genomförd (fruktansvärt). Vi låg för ankare i viken utanför hamnen. Som tur var var vädret lugnt så vi kunde lämna båten och hyra en bil för att se ön. Det blev vår hittills mest spektakulära rundresa. Vi for först upp till Teide för att bestiga toppen på 3717 m. Utsikten därifrån lär vara fantastisk men tyvärr kom vi inte upp på grund av för hård vind. Redan nere vid basen var det dock så kallt att man skulle ha behövt full vinterklädsel. Vi kom överens om att till den svenska vintern längtade vi inte ett dugg. Färden gick sen vidare genom fantasiska gamla vulkankratrar och stora barrträdsskogar. Vägarna var tidvis så slingriga att vägarna på Madeira framstod som tyska autobahns i jämförelse. Inte blev det lättare att köra då vi råkat få en s.k. halvautomatisk bil vilket innebär att man inte har någon kopplingspedal utan skall lägga in växlarna direkt utan frikoppling. Det låter ju enkelt men i själva verket var det ofta svårt att få in rätt växel vilket kan vara pinsamt mitt i en brant 180-graders kurva med mötande trafik. Efter ett par dagar i Los Christianos gick vi vidare den korta biten till San Sebastian på La Gomera. Vi hade hört mycket positivt om ön och det infraides verkligen. Även här tog vi en biltur runt ön, denna gång på betydligt bättre vägar och med bättre bil.

Resten av detta resebrev är skrivet med visst besvär. Plötsligt en dag gick ljusstyrkan på datorns bildskärm ner väsentligt. Enda sättet att se vad man skriver är att sitta i mörkret och belysa skärmen med en ficklampa. Detta gör det också betydligt svårare att överföra bilder från vår digitalkamera.

Överresan till Cap Verde är knappt 800 distansminuter och skall normalt ta 6-8 dagar. För oss tog den 10 dagar beroende på att vi hamnade i ett envist stiltjebälte. Vi körde en del maskin i början men fick sedan sluta med detta då vi måste spara dieseln till att kunna ladda batterierna. Det gick dock ingen nöd på oss, vi hade mat och vatten för åtskilliga veckor till, så det var bara till att vänta. Lite irriterande var det dock när strömmen, som normalt sätter söderut på dessa breddgrader, istället flöt norrut så att vi ibland t.o.m. backade. Nåja så småningom kom det lite vind och vi kunde angöra Mindelo i god tid före jul.

Här hade vi plötsligt kommit våldigt mycket utomlands, Det var nästan en chock att se hur fattigt människorna har det här. Tyvärr följer ju också med fattigdom att man inte bryr sig om omgivningen, papper och allsköns bråte belamrar gator och torg. Men istället var människorna mycket vänliga. Ett besynnerligt system är att man inte betalar hamnavgift utan istället blir ”adopterad” av en ”hamn-pojke” som sedan sköter om ens affärer och ärenden. Allt kostar dock ganska mycket, för att parkera dingen iland vill de ha motsvarande 40-50 SEK. Detta är väl dock den enda chans de har att tjäna lite pengar.

Julafton firade vi så traditionsenligt som det går. Eftersom vi lämnat TV och video hemma blev det dock ingen Kalle Anka. Julbordet var mer eller mindre komplett, det enda som saknades var den griljerade skinkan och dopp i grytan, Kvällen avslutades sedan med hummer. Lite annorlunda var också att v i tog oss ett bad i det ljumma vattnet före maten.

Vi hoppas kunna lämna för Karibien i övermorgon och hör av oss därifrån. Nyårsafton firar vi alltså till sjöss och vill därför passa på att önska alla ett gott slut och ETT GOTT NYTT ÅR.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar