16 november 2001

Resebrev 7 från Puerto de Mogan

Las Palmas – Puerto de Mogan

Som framgår av "Var är de nu?" har vi inte rört oss mycket på sista tiden. I Las Palmas blev vi liggande i drygt en vecka för att bunkra och köpa reservdelar. Bland annat skaffade vi oss en rejäl fiskeutrustning. De fiskar vi förväntas få lär vara mycket stora, problemet är att får man en alltför stor fisk håller inte grejorna. Att sedan kunna få upp fisken och få kål på den skall inte heller vara lätt, och om man lyckas tar det sedan resten av dagen att få rent i sittbrunnen. Därför har vi fått ett tips att hälla en slurk starksprit i fiskens gälar. Fisken lär då bli from som ett lamm och båda parter går sedan nöjda ur striden. Får se om det lyckas.

Las Palmas är annars en ganska stökig hamn, alldeles innanför hamnen löper en starkt trafikerad flerfilig motorväg. Det är också trångt, massor av båtar som skall gå med den s.k. ARC:en, ett slags rally över Atlanten till Västindien. ARC-rallyt startade som en sammanslutning av båtar som ville ha sällskap över Atlanten, men har numera utvecklats till ett mycket dyrbart kommersiellt jippo som vi mer än gärna avstår ifrån.

Puerto de Mogan besökte vi per flyg för två år sedan för att hälsa på vännerna Britt-Louise och Rolf från Kristinehamn på väg till Västindien. Vi blev då mycket förtjusta i byn och beslöt oss för att återvända på egen köl. Hamnen som ligger på Gran Canarias sydvästkust är mycket populär så för säkerhets skull hade vi beställt och förskotterat en plats där i tre veckor. Här finns massor av turister, enligt en del allt för många. Fördelen är dock att här finns massor av restauranger med rimliga priser och flera mycket välsorterade butiker med varor som vi länge fått undvara. Bebyggelsen runt hamnen är fantastiskt fin, inga hus är mer än två våningar höga och blomsterprakten är bedövande. Vattnet är kristallklart.

Första veckan i Mogan gick åt att storstäda båten, bl.a. att få bort den ”trafikfilm” som vi skaffat i Las Palmas. Lördagen den 10/11 var en efterlängtad dag för oss. Vi tog då bussen in till flygplatsen i Las Palmas och tog emot alla nio barn och barnbarn som hade bokar lägenhetshotell nere i hamnen. Gissa om återseendet blev kärt! Vi har sedan under andra veckan här badat, gått på små mysiga restauranger och besökt bl.a. Palmitos park med en massa exotiska växter och djur, fr.a. olika sorts papegojor som uppträdde i en mycket uppskattas show. En del besökte också ett äventyrsbad, Aqua Sur.

Den 13/11 var det extra festligt med stort restaurangbesök för att fira vårt silverbröllop. I morgon, den 17/11 åker de dock hem igen, det blir inte alldeles lätt. Vi blir nog sedan kvar här ytterligare en vecka för att sedan via Teneriffa och La Gomera gå vidare till Caribien. Vi har ännu inte bestämt exakt när vi skall gå över och var vi skall fira jul, denna frihet att inte behöva planera i detalj är en av de stora tjusningarna i ett liv som vårt. Vi tänker på er alla hemma i vintermörkret. Här är det också länge mörkt, kanske 12 timmar per dygn, men kvällarna är ljumma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar