20 december 2007

Resebrev 49 från St Anne

Grenada – Martinique

Lördagen den 1/12 hämtade vi våra gäster, Monica och Sven Killander samt Sven Andersson, på flyget. Dagen därpå hyrde vi en taxi med chaufför och gjorde sightseening på ön. I övrigt följde vi i stort samma väg som december -02, då vi också hade 3 gäster. Sammanfattningsvis var nästan allt sig likt sedan dess. De första dagarnas etapper tillryggalades mest med motor p.g.a. svaga vindar.

Väl framme på Union Island ökade dock vinden. På den lilla konstgjorda ön, Happy Island, hade man byggt om den lilla serveringen till en riktig restaurang och kunde nu bjuda på en underbar måltid av grillad lobster, fisk och kyckling. På Bequia tog vi en taxitur ut till ett reservat för sköldpaddor som hotas av utfiskning. Här behöll man de nykläckta sköldpaddsungarna tills de var 4-5 år och hade större chans att klara sig, kanske inte från mänskliga fiskare men från andra djur som också har dem på matsedeln.

Seglatsen upp till Wallilabou bjöd för ovanlighetens skull på lagom vindar. P.g.a. svår dyning avstod vi första kvällen från att gå iland, men påföljande dag kunde vi ta oss in. Sedan inspelningen av stora delar av Pirater i Karibien var det inte mycket kvar av rekvisitan. Att alla papier-marchékulisserna var borta väckte ingen förvåning, men även stora delar av den kraftiga brygga som filmsällskapet hade byggt upp var borta, återerövrad av havets stormar. Man kunde numera bara klarera ut från tullen härifrån, medan utklareringen från immigration tvingade oss att ta en taxi ner till huvudstaden Kingstown. På vägen ner besökte vi en by där man just fångat en liten val (späckhuggare?) som nu styckades. Synen var inte för den äckelmagade.

På kvällen samma dag kastade vi loss och gick för motor mot vind och sjö hela vägen upp till Marigot Bay. Här gjorde vi ett flertal barbesök (”Happy hour”) samt inhandlade ett antal korgar av flätade palmblad. Efter vila och firande av Lucia med glögg och nybakade lussekatter vinkade vi så den 14/12 av våra gäster, och förflyttade oss upp till Rodney Bay, varifrån vi påföljande dag kunde sträcka upp till Le Marin på Martinique för att försöka hinna tvätta och bunkra innan nästa par gäster, Britt-Louise och Rolf Svensson från Kristinehamn, anlände.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar